Judarna, Ers Majestät! – Göran Larsson

Frågan om Guds förbund med judarna har besvarats på olika sätt genom den kristna historien. Inte så sällan har kyrkan haft en ambivalent inställning till det folk som utgör dess egen grund. En del har hävdat att judarna fortfarande är Guds egendomsfolk – andra att kyrkan nu har tagit över denna roll. Men måste det vara antingen eller?
I Judarna, Ers Majestät! låter författaren oss förstå att frågan kan ha ett annat svar. Om det judiska folket har fortsatt att följa det förbund som gavs dem för över 3000 år sedan, och Gud därigenom bevarat dem, är då inte detta ett tecken på Guds trofasthet? Och är det då inte en trofasthet även kristna kan lita på? Det var i mötet med en levande judendom som författaren började se flera av bibelns texter i ett nytt ljus, vilket han ger exempel på i denna bok.
I samband med författarens femtioårsdag instiftades Göran Larssons jubileumsfond för judisk-kristna relationer, vars syfte är ”att öka förståelsen mellan judar och kristna och främja en teologisk fördjupning inom kristenheten när det gäller sambandet mellan Gamla och Nya testamentet, judisk skrifttolkning, levande judendom och kristendomens djupa rötter i judisk tro och judiskt liv”. Jubileumsfonden ger också ut en skriftserie, Skrifter om judisk och kristen tro och tradition, där fler av Göran Larssons tidigare böcker, såväl som denna, ingår.

Göran Larsson är präst, teol. dr och docent i judaistik. Han har tillbringat närmare 30 år i Jerusalem, halva tiden som direktor för Svenska teologiska institutet samt präst i svenska församlingen. För närvarande är han Associate Professor vid Lutheran Theological Seminary i Hong Kong samt flitigt anlitad föreläsare i frågor gällande judisk och kristen tro och tradition.

Bokens omslag visar den mest kända reliefen i Titusbågen i Rom, som framställer romarnas triumftåg efter Jerusalems och templets förstörelse år 70. Som segerbyte medförde de templets skatter med den sjuarmade ljusstaken, menoran, som den främsta trofén. Samtidigt präglade de mynt med inskriptionen Iudea capta, ”Judeen besegrat”.
Dessa ord stämmer såtillvida att romarnas seger innebar slutet på judisk självständighet i det land där Israels folk då hade bott i över tusen år. Däremot blev denna seger inte slutet på det judiska folket och dess tro, som går tillbaka till Bibelns första sidor. Det blev snarare tvärtom – katastrofen innebar en nystart och frigjorde en skaparkraft av sällan skådat slag. Under de följande århundradena växte exempel­vis den monumentala rabbinska litteraturen fram, som burit judendomen fram till idag.
Många har under tidernas lopp förklarat sin seger över det judiska folket, men historiens alla anstormningar har inte lyckats tillintetgöra Judarna, Ers Majestät!

 

ISBN: 978-91-88553-32-4
Omfång: 122 sidor
Mått: (B/H/R): 130/190/10 (mm)
Vikt: 202 g
Författare: Göran Larsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: